Északi zene és krimi a Titanic legnagyobb győztesei

>> 2008. április 14.

A Vérvonal (Jar City) című izlandi krimit találta a 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál legerősebb versenyfilmének a Dublini Fesztivál igazgatója Grainne Humphreys, a cseh forgatókönyvíró, rendező Marek Dobes és a magyar filmrendező Mundruczó Kornél.

A háromtagú nemzetközi zsűri április 13-án, vasárnap, az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadán hirdette ki, hogy a 10.000 Euróval járó Hullámtörők-díjat az izlandi Baltasar Kormákurnak, a 101 Reykjavík rendezőjének ítélik. „Különleges karakterek, mély nyomot hagyó üzenet, nemzeti íz, eredeti megközelítés és egyedi látványvilág egyszerre jellemzi filmjét” szólt a bírálat. „Bűnügyi történet, mely egyedülállóan valós, egyben ironikus képet ad a mai Izland világáról.” Miután a zsűri bejelentette a díjat, telefonon sikerült elérni az új Hullámtörők-díjas Baltasar Karmakurt, aki új filmjét készíti elő Santa Fé-ben.
A közönségnek is izlandi film tetszett a legjobban: 4,78-as átlaggal a Sigur Ros: Heima című, a kultikus izlandi poszt-rock zenekarról szóló zenés filmre szavaztak a legtöbben, melyet Dean DeBlois rendezett. A Börtönvonat Yumába című western után harmadik és negyedik helyen is zenés film végzett, sorrendben a Joy Division és a Girls Rock! című filmek. A Zene mindegykinek szekció nagy népszerűségnek örvendett.
Az Országos Diákzsűri is északi filmet, a dán Ole Bornedal Csak egy szerelmes film (Just Another Love Story) című thrillerét ítélte legjobbnak a meglepő és önironikus filmnyelvi megoldásokért.
Mindhárom film vetítésre kerül ma délután 17órától a Toldi moziban.

  © Optimal Marketing Design by Grotesque 2008

Back to TOP