POPPER! - A tíz legszebb szerelmes pophimnusz

>> 2008. február 14.

"And I-I-I will aaaalways looooove yoouuu..." - na pontosan a nem ilyenekre gondoltunk. Létezik 10 db bevállalható, átélhető, őszinte és nyálmentes szerelmi vallomás a poptörténelemben? Ahol nincs melankólia, nincsenek kérdések, nincs szorongás, csak harmónia és beteljülés van? Létezik. Ezek azok.

10. Nicole Kidman & Ewan McGregor - Come What May
A Moulin Rouge központi áriája. Oké, ez a szám (mint minden, ami Baz Luhrmann nevéhez köthető) tényleg giccses, de ez direkt és bevallottan az. És ha tettetés és öncsalás nélkül a giccset éppen a giccsességéért szeretjük, akkor az megbocsátható, ugye? "Storm clouds may gather and stars may collide, but I love you until the end of time."

9. Demon vs Heartbreaker - You Are My High
Maga a szám egy átlagos house-menet az ezredforduló környékéről, de a videóklip miatt felejthetetlen maradt. Egyetlen gyönyörű, két és fél perces csók, annyira közelről, hogy azt is nehéz eldönteni egy ideig, hogy melyik a fiú és melyik a lány. Vigyázat, a youtube csak felnőtteknek engedi a megtekintését. "You, you are my high."

8. Goldfrapp - Number 1
A kutyás videóból ugyan nem sok minden derül ki abból a kellemes érzésből, ami az egész számot egyébként áthatja: jó hogy megvagy, mert te vagy nekem a No1. "You're my favourite moment, you're my Saturday."

7. Tracey Thorn - It's All True
Ez a szám is azt mondja, hogy a szerelemről, boldogságról egyszerűen nem lehet úgy beszélni, hogy ne legyen gázos - és valóban, Tracey thorn egész munkásságát, az Everything but the Girlön belül és kívül is áthatja a melankólia. Amit most ennek az egy számnak a kedvéért megpróbált mégis félretenni. Zseniálisan sikerült - talán egyszer majd megpróbálhatja még egyszer. "Just this once let me tell you: you're the sweetest thing." (magyar szöveg itt)

6. Moloko - Familiar Feeling
Róisín Murphy-nek már sokkal ismerősebb ez az érzés, és még a Molokón belül énekelt róla egy varázslatos dalt. Többet is, de szerintünk ez a legjobb. "I never doubted it: what's for you will not pass you by." (magyar szöveg itt)

5. Rui da Silva feat. Cassandra - Touch Me
A popba hajló elektronikus tánczene csúcsa ez a szám, ami az angol slágerlistának az élére is fel tudott kapaszkodni a 2001. januári uborkaszezonban. Szerelem, extázis. "You touch my mind in special places, my heart races with you." (magyar szöveg itt)

4. Air - All I Need
A szám szövege helyenként kissé nehezen értelmezhető, de a zene mindent elsöprő orgazmikussága és a szívmelengetően egyszerű szerelmespáros klip nem hagy kétséget affelől, hogy ez a modern könnyűzene egyik legszebb szerelmi himnusza. "There I'll celebrate."

3. Depeche Mode - Enjoy the Silence
A szám, amit nyilván senkinek sem kell bemutatni. A beteljesülés elnyűhetetlen klasszikusa, megérdemelten. "All I ever wanted, all I ever needed is here in my arms." (magyar szöveg itt)

2. Lamb - Gabriel
A nő, aki földre szállt angyalnak látja szerelmét. A popkultúrában az angyalok általában nők szoktak lenni, de a Lamb meg tudja látni a transzcendenset a férfiakban is. És ezt megdöbbentő erővel el is tudják énekelni/játszani, a síráshoz közeli, vagy akár azon is túli magasságokba emelve a hallgatót. A boldogság nem ilyen, a boldogság ez. "I can fly, but I want his wings." (magyar szöveg itt)

1. Björk - Jóga
Björk sokakat sokféleképpen felzaklató munkásságában hemzsegnek a zseniális és gyakran extatikus szerelmes dalok a Venus as a Boy-tól a Hyperballadon és a Hidden Place-en keresztül a Dull Flame of Desire-ig. A Jóga a két ember között elképzelhető legteljesebb harmóniáról szól. Egy olyan kapcsolatról, aminek hatására az addig csak egy kusza rejtvénynek tűnő világban hirtelen minden a helyére kerül és értelmet kap. A titkok és félreértések nélküli lelki közösségről. Ennél tovább, ennél beljebb nincs. Ezért ez itt most az első. Még akkor is, ha 1. Michel Gondry a klipkészítés során sajnos átlagon alul teljesített, 2. az igazi Jóga állítólag nem Björk szeretője, hanem gyerekkori barátja és 3. a szám Howie B. mixe nagyságrendekkel átütőbb, mint az albumon és a klipben szereplő zajos Mark Bell-változat. "Landscapes puzzle me - and then the riddle gets solved."




POPP!

  © Optimal Marketing Design by Grotesque 2008

Back to TOP