London öltöztet

>> 2008. február 19.

Öreg visszatérők, zöldfülű zsenik, magukat évek óta konzekvensen meghaladó új tekintélyesek árasztották el újra a London Fashion Week kifutóit, amelyeken ezen a héten maguk köré vonzzák a divat vándorait.

Az idei szezon két nagy visszatérője a 9 éve Párizsba igazolt Vivienne Westwood és a hamvaiból feltámadó Ossie Clark. Ossie volt a lázadó késő hatvanas- és kora hetvenes évek egyik legmeghatározóbb londoni designere, az olyan régi vagányok és dögös szexikonok öltöztetője, amilyen Mick Jagger, Twiggy vagy éppen Marianne Faithful. Cége 1983-ban csődbe ment Ossie életének pedig 1996-ban egyik korábbi szeretője vetett véget, ám a Kings Road legendás királyának nevét Mark Worth és Avsh Alom Gur tervező újra visszahozta a divatfüggők szerető emlékezetébe.
A hétfői nap nagy dobása a másodszori New Generation ösztöndíjas Louise Goldin bemutatója volt, akinek vastag, nemezszerű gyapjú ruhái kérlelhetetlen rétegeket pakoltak a csontsovány modellek elfogyó testére. A tervező bravúrosan töltötte ki az elfogyott, kiürült és így alaktalanná lett test és a ruha közötti hiátust azzal, hogy új vonalakat, áthelyezett és mértanilag manipulált domborulati határokat teremtett, megőrizve a női ruha sematikus körvonalait. A túlnyomórészt kötött anyagokból álló kollekció harmonizálta a Nasca-vonalak és a klasszikus norvég minta kulturális és mediális kettősségeit.
A továbbra is szemérmetlenül fiatal skót zseni Christopher Kane (képen) immár negyedszer szerepelt a LFW kifutóján, ugyancsak a második őszi/téli kollekciójával. A tervező, aki az elmúlt évben a Gosssip frontcsaj Beth Ditto öltöztetője volt, és a TopShoppal is kollaborált, méltónak bizonyult mindarra a felhajtásra, ami a produkcióját övezte. Az előző szezonokban folyamatosan túllépett önmagán, így nem volt meglepő, hogy a gyermek Mozart fellépésére várók izgalmával morajlott a nézőtér.
Tovább Zanin Éva cikkére a hg.hu-n ›

  © Optimal Marketing Design by Grotesque 2008

Back to TOP