POPPER! - Hogyan nyúljunk Michael Jacksonhoz?

>> 2008. január 28.

2007. végén volt a Thriller nagylemez megjelenésének 25. évfordulója. Ennek apropóján új kiadásban részesül minden idők legtöbb példányszámban elkelt albuma. Ezen a régi számok "mai" "sztárokkal" (Fergie, will.i.am, Kanye West, Akon) készített feldolgozásai is "helyet kapnak" majd. Ezért mi most megmondjuk (és meg is mutatjuk), hogy szerintünk hogyan kell(ene) fogyaszthatóvá tenni Michael Jackson örökségét a XXI. században.

1. Utalás konkrétumok nélkül. Erre épül Justin Timberlake szólókarrierje. A legnyilvánvalóbb példa a Rock Your Body. Semmi különös, csak úgy általában jacksonos, vértelen utánérzés. A második lemezre már JT tanácsadói is látták, hogy lassan ki kéne találni valami sajátot is, hogy ez mennyire sikerült, az senki előtt nem titok.


2. Felismerhetetlen hangminták. Kanye West legutóbbi száma, a Good Life felépítéséhez például a Pretty Young Thing című Jackson-dalból vett ki darabkákat, de mindezt olyan óvatosan, hogy nekünk soha fel nem tűnt volna (még szerencse, hogy olvastuk a wikipédiában). Akinek bejön ez a stílus, annak biztos tetszik a szám, csak ezen a szinten a Popkirályhoz nincs már semmi köze a dolognak. Ami persze szintén nem feltétlenül negatívum, bár ha választani kell, akkor szerintünk még mindig inkább Michael Jackson, mint Kanye West. Amellett, hogy még mindig inkább Kanye West, mint 50 Cent, de ez már túl messzire vezet.

3. Vicces feldolgozás. Vannak, akik szerint még mindig megunhatatlan ötlet radikálisan új stílusban feldolgozni az orrtalan, de kesztyűs legenda számait. Hát mi már az Alien Ant Farm Smooth Criminaljét is untuk. Pedig az is 7 évvel ezelőtt volt.

4. Jó popból jó popot. Sok mindent elmond a mai popzenéről, hogy a jacksonozás arányait éppen szegény Rihannának találják el, aki pedig már két éve a pályán volt, mire meg tudta különböztetni a videoklipeket a mobiltelefon-reklámoktól. Don't Stop the Music c. száma (ami az Esernyőt is túlszárnyalva egyébként máris a legnézettebb Rihanna-klip a youtube-on) a Wanna Be Starting Something sample-jeit használja, de úgy, hogy - nekünk legalábbis - közben hűen visszaadja az eredeti szám eufóriáját. A klasszikus jackós huhogások is belekerültek, mégis jó. Ezt tessék megfigyelni.



POPP!

  © Optimal Marketing Design by Grotesque 2008

Back to TOP