VÉGET ÉRT A II. AXN FILMFESZTIVÁL

>> 2009. március 7.

Múlt hét pénteken este lezárult a II. AXN FILMFESZTIVÁL. A pályázati kiírásra 150 nevezés érkezett, közülük a legjobb 15 kisfilm volt látható a verseny záró- és díjkiosztó partiján a Merlinben. A fődíjat - egy professzionális SONY technikai felszerelést, valamint hollywoodi stúdiólátogatást a Sony műtermeibe – Madarász István nyerte Superdigital c. kisfilmjével.

Az AXN tévécsatorna tavaly decemberben kiírt pályázatára minden 18. életévét betöltött pályázó nevezhetett digitális formátumban készített, 1–7 perc közötti kisfilmjével. A pályázaton témabeli, vagy más tartalmi megkötés nem volt, sőt idén olyan pályaművek is indulhattak, melyeket alkotójuk más fesztiválra korábban már benevezett. A szervezők főleg lelkes, fiatal filmkészítők alkotásait várták, hiszen a digitális kamerák és vágóprogramok korában mindenkinek megvan a lehetősége, hogy filmben fejezze ki magát. Nem kell hozzá sok pénz, csak lelkesedés, elhatározás és egy jó ötlet.

A partin bemelegítésként Fúzió rádiós DJ-k zenéltek: Bem (Zerorama) és ER (Groda project), majd Andy Hefler, a Merlin színház tagjának műsorvezetésével kezdetét vette a díjátadó gála a színházteremben. A díjátadó nyitófilmjeként Gergely Zoltán, az I. AXN-UPC Filmfesztivál első helyezettjének Nem gyerekjáték című új kisfilmje került levetítésre, ezután az idén döntőbe került tizenöt alkotást láthatták az egybegyűltek. A kisfilmek után a zsűri tagjai, Török Ferenc és Pálfi György hirdették ki az idei nyerteseket.

A fődíjat Madarász István Superdigital című filmje nyerte el, a második díjat László József Öngóljának ítélte oda a zsűri, míg harmadik helyen Badits Ákos Fokhagymaleves című rövidfilmje végzett. A díjátadó előtti hetekben zajló közönségszavazás nyertese Babai István Négy lövés c. krimije lett.
A győztes film rendezője, a 32 éves Madarász István filmrendezőnek készül. Kérdésünkre elmondta, hogy titkon reménykedett a díjban. A rövidfilm után jelenleg egy hosszabb lélegzetű alkotáson dolgozik, melynek forgatókönyve már elkészült. Távolabbi tervei között egy digitális trükköket kivitelező cég alapítása, és természetesen minimum egy Oscar díj is szerepel.

A legjobb tizenöt kisfilm a filmfesztivál lezárulta után is megtekinthető a fesztivál hivatalos weboldalán (www.axn.hu/filmfestival), és az AXN tévécsatorna többször is műsorára tűzi őket minden este 21:55-től, így a nagyközönség is megismerkedhet velük. A díjátadóról készült filmet előreláthatólag március végén vetíti a csatorna.
A díjakat – a Sony professzionális HDV kamerát, a mikrofonokat, és a HDV camcordert – a Rexfilm ajánlotta fel a győzteseknek.

  © Optimal Marketing Design by Grotesque 2008

Back to TOP