Elefánt a szobában

>> 2008. április 4.

A Goethe Intézet Milyen esélyei vannak az Európai Unióban egy fiatal magyar divattervezőnek? címmel kerekasztal beszélgetést szervezett, ahová a USE Unused tervezőcsoport, valamint a MOME Kötő szakát vezető Remete Krisztina adjunktus mellett a tavaly ősszel Budapesten már bemutatkozott fiatal német tervezőt, Bianka Koczant is meghívta.

A beszélgetésre a MOME néhány oktatója és hallgatója, a Magyar Divatszövetség, illetve a Ponton Galéria vezetője mellett a Krea Iskola diákjai és tanárai, valamint különböző divatszervező cégek képviselői is kíváncsiak voltak. Az erős szakmai jelenlét és a később kibontakozó nyitott, a közönség aktív részvételével lezajló, rendkívül sokoldalú vita is jelezhette a szervezők számára, hogy a kérdést jó helyen és a lehető legjobb időben tették fel.
A magyar oktatási rendszer átalakulásával és az európai integrációval párhuzamosan indult tendencia következtében, a magyar társadalom szélesebb rétegei használják ki az átjárható, és átlátható Európa által nyújtott kulturális és infrastrukturális lehetőségeket. Emellett a divat nemzetközi szintű változásai, és a hazai bekapcsolódás igénye számtalan megoldandó feladat és súlyos probléma elé állítja mindazokat, akik ma Magyarországon üzleti, intézményi vagy tervezési szinten szeretnének bekapcsolódni a globális divat áramlataiba. A fiatal magyar divattervezők európai szintű esélylatolgatása tehát a legidőszerűbb problémák egyike.
Nagy Márta, a Goethe Intézet kulturális szakreferense, és egyben a beszélgetés moderátora elmondta, hogy az apropót egy fiatal divattervezők számára kiírt európai pályázat adta, melyet 22 országban, köztük nálunk is meghirdettek. Az Európai Kulturális Intézetek Egyesülete, ezen belül a Goethe Intézet és a Quelle főtámogatása mellett, itthon a WAMP is csatlakozott a támogatók sorához. A The Fashion Academy Award elsődleges célja, hogy bemutatkozási és továbbképzési lehetőséget biztosítson az erre érdemes fiatal divattervezőknek, és egy széleskörű kapcsolathálózat létrehozásában segédkezzen.

3 komment:

Névtelen 04 április, 2008 13:21  

Roisin Murphy-e vagy ? ; )

http://bp2.blogger.com/_6Fk27Mf7FbA/R_IqAlxkrhI/AAAAAAAAApQ/rlSrC0ZwndI/s1600-h/01-04.JPG

Névtelen 05 április, 2008 20:22  

Mekkora esély mutatkozik arra, hogy a pályázat elbírálása ne a személyes kapcsolatokra épüljön??? A hírek szerint pl a Fütyülős és a T-Mobile pályázat (csak hogy aktualitásokat említsek) már le van zsírozva.....

Simon József 10 április, 2008 15:53  

Hidd el nem így megy ez..semmi értelme nem lenne.

  © Optimal Marketing Design by Grotesque 2008

Back to TOP